Prin valorile lui și structura actuală a spectacolelor, Circul devine o experiență semnificativă de dezvoltare pentru mari și mici, deopotrivă. Văzând grupurile de tineri care umplu până la refuz sala, cu ocazia ”ABC-ului Circului”, mi s-a reconfirmat că această artă funcționează misterios și accesibil, astfel încât profesorii, educatorii, dar și elevii, au o mai bună înțelegere a ceea ce se întâmplă în arena.
Circul este o artă care exemplifică, în mod esential, lucrurile, întâmplările, visele, experiențele profunde trăite de fiecare dintre noi, în copilărie. În prezent, copiii sunt avertizați că îi pasc pericole neașteptate și asta implică de cele mai multe ori pasivitate și supraprotecție, din partea adulților.
De aceea circul poate remedia astfel de deficiențe de comunicare, prin experimentarea unui risc fizic constructiv, fiind o artă demonstrative, concretă, dar și inspirațională, îndemnănd spectatorul să își asume curajul de a-și depăși limitele, nu doar din punct de vedere fizic, ci și emotional sau cultural.
Totodată, circul este cel care pune în valoare performanța artistică, fizică, sportivă a artistului, transformându-l în zeul cu puteri și știință miraculoase, în ochii oricărui spectator – adult sau copil – făcând munca dificilă a artistului, să devină un torent de energie și forță, care să aducă spectatorului din scaun bucurie, imaginație și explozie de entuziasm.
”If I have seen further than others, it is by standing upon the shoulders of giants.” “Daca am văzut mai departe decât restul, este pentru că am stat pe umerii giganților.” (Sir Isaac Newton).
Eu cred că acest citat, de acum sute de ani, ar putea fi considerat o metaforă a ceea ce reprezintă circul.
Isaac Newton spunea aceste cuvinte făcând referire la faptul că orice salt cultural, în civilizația noastră, a fost făcut datorită fundației solide așezate de generațiile precedente.
Revenind la circ, cei care au fost înainte au început să deschidă spectatorilor gustul pentru varietatea performanței, pentru noi abordări și încercări de exprimare, iar artiștii de acum stau pe umerii artei și muncii înaintașilor lor, pentru ca și generațiile viitoare să se așeze pe umerii experienței noastre, în încercarea lor de a deschide noi porți către alte universuri ale CIRCULUI.

Proudly powered by WordPress
YouTube
YouTube
Tiktok