Funambulismul este o artă veche de secole, care constă în deplasarea pe o sârmă (funie) întinsă la o înălțime mare. Este o formă de acrobație extrem de dificilă, care necesită un echilibru perfect, o coordonare precisă și o concentrare intensă. Funambulii sunt artiști temerari care reușesc să impresioneze și să captiveze publicul prin abilitățile lor extraordinare.

Conform dicționarului un funambul este un artist (echilibrist) care merge pe o frânghie ancorată între două repere. (Din latină fūnambulus : fūnis, frânghie + ambulāre, a merge)

Mersul pe frânghie, numit și funambulism, este abilitatea de a merge de-a lungul unui fir subțire (sârmă sau frânghie) și are o tradiție îndelungată în diferite țări, fiind asociat în mod obișnuit cu circul.

Istoria funambulismului poate fi urmărită încă din antichitate, când astfel de performanțe erau realizate în mod obișnuit în timpul ceremoniilor religioase și ale festivalurilor publice. În timpul Renașterii, funambulismul a devenit o formă populară de divertisment, cu artiști care și-au demonstrat abilitățile în fața mulțimilor. În secolul al XIX-lea, funambulismul a devenit o formă de spectacol de circ, cu actori care își construiau propriile lor sârme și care pregăteau numere impresionante de echilibru și acrobație.

În prezent, funambulismul este o formă populară de divertisment în cadrul circului, dar și în alte domenii, cum ar fi teatrul și televiziunea. Performanțele sunt impresionante, de la simple deplasări pe o sârmă, la cascadorii uimitoare și la acte de echilibru extrem de dificile.

În România, funambulismul a fost adus la un nivel înalt de mai mulți artiști talentați. Printre cei mai remarcabili se numără familii de artiști precum familia Oprescu, Țăndărică, Mișu și Mariana Stroici, familia Cristea, Mitică Crețu, Carmen Lupașcu, Doru Tomovici, Flori Buduruși, Luci Grigorescu și Sandu Crețu. Ei au făcut spectacole de echilibru pe sârmă timp de generații și au stabilit recorduri.

În afara țării, funambulismul a avut o istorie bogată și fascinantă. Philippe Petit, un funambul francez, a devenit celebru în anii ’70 după traversarea Culoarului Morții – un lanț între cele două turnuri gemene World Trade Center din New York. Acest act curajos și impresionant a fost tema filmului “The Walk” din 2015, regizat de Robert Zemeckis, cu Joseph Gordon-Levitt în rolul lui Philippe Petit. Alt funambul celebru este Nik Wallenda, omul care a realizat numere uimitoare, inclusiv traversarea Cascadei Niagara pe o sârmă de echilibru. Nik, acum în vârstă de 44 de ani, este nepotul lui Karl Wallenda, cel care a înfiintat trupa de circ The Flying Wallendas . Wallenda a primit permisiunea de a încerca, pentru prima dată, în peste 100 de ani, să treacă peste Cascada Niagara, după ce Maria Spelterini a traversat pe sârmă cascada Niagara la 4 iulie 1876.

Denis Josselin, un artist francez, a finalizat pe 6 aprilie 2014 ”o plimbare” peste râul Sena din Paris. A avut nevoie de 30 de minute să meargă peste 150 m (490 picioare) de frânghie, la 25 m (82 picioare) deasupra râului. Și-a acoperit ochii la jumătatea drumului (fără ham sau plasă de siguranță), iar bărcile poliției erau prezente în caz de cădere.

Funambulismul este o artă care are nevoie de multă pregătire și disciplină, dar și de curaj și determinare. Artiștii care își exercită talentul în această formă de acrobație își riscă adesea viața, dar prin performanțele lor impresionante aduc bucurie și uimire în inimile publicului

Proudly powered by WordPress
YouTube
YouTube
Tiktok