În 1802, Împăratul Napoleon Bonaparte a instituit Legiunea de Onoare, decoraţie primită de-a lungul timpului de numeroase personalităţi ale lumii. Este vorba de cea mai înaltă distincţie a Franţei și de-a lungul timpului a fost acordată unor somităţi, indiferent dacă acestea erau cetăţeni francezi sau nu.

Arta circului depăşeşte graniţele uzuale dintre formele de exprimare specifice artelor consacrate și ne dorim să propunem o ”reverenţă culturală” în faţa celei numite Gipsy Gruss, care este o ambasadoare mondială a acestei măiestrii din arenă.

Arta este fără îndoială unul dintre cele mai pure și înalte elemente ale fericirii umane, iar faptul că doamna Gipsy Gruss, născută Camilla Bouglione, este numită, în ianuarie 2023, în Ordinul Legiunii de Onoare, în grad de Cavaler, nu face decât să ne bucure că o artistă de circ a ajuns în Panteonul culturii franceze și să reprezinte o adevărată inspirație pentru artiștii de circ din întreaga lume.

Ne înclinăm cu respect în fața acestei doamne care a obținut numeroase premii prestigioase, fiind distinsă cu titlul de Regina Circului, la Madrid în 1970 și încoronată ca Dame du Cirque în Monte-Carlo, în anul 2001.

Proudly powered by WordPress