Era pe 31 ianuarie 1967, în atmosfera magică și creativă a anilor ’60, iar legendara trupă The Beatles se afla la Sevenoaks din Kent County, unde înregistra videoclipul pentru celebra piesa “Strawberry Fields Forever”, când o întâmplare avea să ducă la descoperirea unui fragment important din istoria circului victorian.

John Lennon, mereu dornic de aventură, tocmai găsise un anticariat în apropierea hotelului unde era cazat. Acolo avea să dea peste nici mai mult, nici mai puțin, decât un afiș victorian din 1843 creat de celebrul Pablo Fanque, primul proprietar de circ de culoare din Marea Britanie.

Afișul anunța sosirea circului The Royal Circus în Town Meadows din Rochdale, iar starul spectacolului era nimeni altul decât domnul J. Henderson, călăreț vestit și un trăgător de elită din Somerset, însoțit de calul său – Zanthus.

Și totuși mult mai misterioasă avea sa se dovedească menționarea pe afis a domnului Kite, o figură deloc cunoscută, dar care avea să devină ulterior celebră datorita lui Lennon.

Și totusi misterul din spatele întâlnirii lui Lennon cu celebrul afiș păstrează flacăra curiozității aprinsă și astăzi – și ne incită să ne punem întrebări: Cum arăta de fapt spectacolul de circ din secolul al XIX-lea al lui Fanque?

Ce a simțit Lennon citind acele cuvinte, devenite celebre datorita compoziției lui? Întrebările persistă, iar răspunsurile par să se ascundă în straturile temporale și muzicale ale acestei povești fascinante despre cum – atunci când ești înzestrat cu talent- inspirația poate veni într-o clipă, de oriunde..

 

Prin urmare “Being for the Benefit of Mr. Kite ” (care apare pe albumul Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band) nu este doar o melodie îndrăgită, ci și o fereastră către trecut, o călătorie în timp orchestrată de inspirația neașteptată găsită într-un anticariat din Sevenoaks. Misterul lui Mr. Kite trăiește în fiecare notă, în fiecare vers, transformând o întâmplare aparent banală, într-un capitol fermecat din istoria muzicii și a culturii rock.

Lennon avea sa marturiseasca într-un interviu că „Totul în această piesă este inspirat de acel poster, cu excepția faptului că numele calului nu era Henry”. (Pe afiș este trecut calul „Zanthus”.)

 

Astfel, The Beatles nu doar au compus o melodie, ci au creat o călătorie sonoră și imaginară în trecut.

 

https://www.youtube.com/watch?v=bJVWZy4QOy0

 

Ascultați melodia și fiți atenți la versurile ei:

 

Numarul lui Mr Kite,

pe trambulină

Va fi-n spectacol astă seară

 

Hendersonii vor fi toți în arenă

La final în show-ul lui Pablo Fanque.

Ce scenă!

 

Pe deasupra călăreților pe cai, a cercurilor și păsărelelor,

În cele din urmă Domnul K va trece printr-un tun adevărat

provocând lumea!

 

Celebrul domn Kite

Își va face numarul sâmbătă

La Bishopsgate.

 

Trupa Henderson va dansa și cânta

În timp ce prin arenă domnul K va zbura.

Nu întârzia!

 

Domnii K. și H.  publicul vor asigura:

Cu noi , show-ul nu va fi pe locul doi.

Și, desigur calul Henry va valsa!

 

Trupa va incepe să cânte la șase fără zece,

Iar domnul K. o să apară

Să- își facă numărul perfect,

Fără să clipească.

 

Iar domnul H. va prezenta

Chiar  zece acrobații – așa

Uimind arena!

 

S-au pregătit intens câteva zile

Distracția e garantată pentru toți!

Diseara Mr Kite – știți bine

se va întrece iar pe sine!

 

 

Proudly powered by WordPress